Image

Milloin nostoliina pitää hylätä?


Tarkastus, huolto, tutkimus ja korjaus

Ennen jokaista käyttökertaa päällysteraksi/silmukkanostovyö tulisi tarkastaa vikojen varalta ja varmistaa, että tunnistus ja määrittely ovat oikein. Tunnistamatonta tai viallista tekstiiliraksia ei koskaan tulisi käyttää, vaan se tulisi toimittaa pätevän henkilön tutkittavaksi.


Käyttöjakson aikana tulisi tehdä usein tarkastuksia vikojen tai vaurioiden varalta, mukaan lukien likaantumisen peittämät vauriot, jotka saattavat vaikuttaa tekstiiliraksin jatkuvaan turvalliseen käyttöön. Nämä tarkastukset tulisi ulottaa kaikkiin tekstiiliraksien kanssa käytettyihin kiinnikkeisiin ja nostoapuvälineisiin. Jos on epäilyksiä käyttökelpoisuudesta tai jos jokin vaadituista merkinnöistä on kadonnut tai muuttunut lukukelvottomaksi, tekstiiliraksi tulisi poistaa käytöstä pätevän henkilön tarkistettavaksi.

Tarkistusvälit tulisi määrittää pätevän henkilön toimesta, ottaen huomioon käyttötapa, ympäristö, käytön tiheys ja vastaavat seikat, mutta joka tapauksessa on suositeltavaa tarkastaa tekstiiliraksit visuaalisesti vähintään vuosittain pätevän henkilön toimesta niiden jatkuvan käyttökelpoisuuden varmistamiseksi.

Tarkistusten tiedot tulisi säilyttää.

Kaikki vauriot, jotka ovat havaittavissa pinnassa, viittaavat mahdolliseen vaurioon kantavassa ytimessä.

Vaurioituneet tekstiiliraksit tulisi poistaa käytöstä.

VAROITUS! Älä koskaan yritä korjata liinoja itse. Tekstiilirakseja ei tulisi varastoida suorassa auringonvalossa tai ultraviolettisäteilyn lähteissä.


Esimerkkejä olosuhteista, jotka todennäköisesti vaikuttavat turvalliseen käyttöön: 

Hankaus: normaalissa käytössä joitakin hankausjälkiä esiintyy suojan pintakuiduissa. Tämä on normaalia ja sillä on vähän vaikutusta. Silti tämä vaikutus vaihtelee ja kun hankausjälkiä ilmenee enemmän, voidaan odottaa jonkin verran lujuuden menetystä.

Kaikki merkittävät hankausjäljet, erityisesti paikalliset, tulisi tarkastella kriittisesti. Paikallinen kuluminen, joka eroaa yleisestä kulumisesta, voi johtua terävistä reunoista, kun tekstiiliraksi on jännitteessä, ja se voi johtaa siihen, että suojaan tulee leikkausjälki ja/tai vakava lujuuden menetys.

Leikkausjäljet suojassa: ristiin tai pitkittäin, tai kaikki vauriot ompeleissa, herättävät vakavia epäilyksiä ytimen eheydestä. Päällysteraksin ydin on paljastunut.

Leikkausjäljet nauhassa: ristiin tai pitkittäin, leikkaukset tai reunan hankaus, leikkaavat läpi saumojen tai silmukkapäiden.

Kemiallinen vaurio: johtaa paikalliseen heikentymiseen ja materiaalin pehmenemiseen. Tämä ilmenee suojan pinnan hilseilynä, joka voidaan nyppiä tai hangata pois.

Lämpö- tai kitkavaurio: Tämän ilmentyessä suojamateriaalin kuidut muuttuvat lasittuneiksi ja äärimmäisissä tapauksissa kuitujen sulaminen voi tapahtua, osoittaen ytimen heikentymistä.


Milloin nostoliina ei saa enää käyttää?

Esimerkkejä vaurioista, jotka tekevät tekstiilirakseista käyttökelvottomia.


Alta voit ladata julisteita, joissa on useita esimerkkejä tekstiiliraksien vauriotyypeistä, jotka sinun tulisi tiedostaa!


Tekstiiliraksien työkuormataulukko

Lataa taulukko

Tekstiiliraksien hylkäyskriteerit

Milloin raksi pitää ottaa pois käytöstä?

Lataa taulukko


asset_image  Onko sinulla kysymyksiä?

Lähetä meille kysymys alla olevan lomakkeen avulla, niin vastaamme teille mahdollisimman nopeasti.

[hubspot]

Tuotevalikoimamme tekstiilirakseista


Tekstiiliraksien käyttö

Miten rakseja käytetään oikeaoppisesti.

Lue lisää

Tekstiiliraksien pesu

Miten raksit pidetään hyvässä kunnossa.

Lue lisää

Tekstiiliraksien värikoodaus

Miksi raksit ovat eri värisiä ja mitä se tarkoittaa.

Lue lisää

Hyvä tietää Dyneema-rakseista

Mitä ovat Dyneema-raksit ja mitkä ovat niiden edut.

Lue lisää

Synteettiset raksit

Rakseja on saatavilla eri materiaaleista valmistettuna

 

Lue lisää