Image

Miten nostoliinoja käytetään?


Käyttö haitallisissa ympäristöissä tai vaarallisissa olosuhteissa


Eri kemikaalien vaikutus kestävyyteen vaihtelee silmukkanostovöiden ja päällysteraksien valmistusmateriaalin mukaisesti.


Eri kemikaalien vaikutukset synteettisiin kuituihin: 
a) polyesteri (PES) kestää useimpia mineraalihappoja, mutta vaurioituu emäksistä 
b) polyamidit (PA) ovat käytännössä immuuneja emästen vaikutuksille; ne kuitenkin vaurioituvat mineraalihapoista 
c) polypropeeni (PP) ei juurikaan reagoi happojen tai emästen kanssa, ja se sopii käyttökohteisiin, joissa vaaditaan suurinta kemikaalien kestävyyttä, lukuun ottamatta liuottimia 
d) Dyneema® on erittäin kestävä happoja ja emäksiä vastaan 

HUOMIO! 
Vaarattomat happo- tai emäsliuokset voivat tiivistyä haihtumisen seurauksena ja aiheuttaa vaurioita. Altistuneet liinat on otettava heti pois käytöstä, liotettava kylmässä vedessä, antaa kuivua ja tarkastettava pätevän henkilön toimesta. Jos hiukankin arveluttaa, ota aina yhteyttä Haklift Oy:n saadaksesi lisätietoja.


Nostovöitä ja -rakseja, joissa käytetään luokan 8/10/12 -komponentteja, ei tulisi käyttää happamissa olosuhteissa. Happojen tai happamien höyryjen kosketus aiheuttaa vetyhaurastumista luokan 8/10/12 -materiaaleille. Jos kemikaaleille altistuminen on todennäköistä, ota ensin yhteyttä Haklift Oy:n myyntiin.


Lämpötilavaikutukset 
Päällysteraksien ja silmukkanostovöiden käyttö- ja varastointilämpötilat: 
a) polyesteri ja polyamidi: -40°C jopa +100°C 
b) polypropeeni: -40°C jopa +80°C 
c) Dyneema® -50°C jopa +70°C


Alhaisissa lämpötiloissa muodostuu jäätä kosteissa ympäristöissä. Tämä voi aiheuttaa raksiin leikkaumia, viiltoja ja vaurioita. Lisäksi jää vähentää liinan joustavuutta, mikä voi ääritapauksissa tehdä siitä käyttökelvottoman.


Nämä ominaisuudet vaihtelevat erityyppisissä kemiallisissa ympäristöissä. Voit aina kysyä neuvoa Haklift Oy:stä. 


Tekstiilirakseja voidaan näissä tapauksissa kuivata myös koneellisesti, jos lämpötila pysyy edellä mainituissa rajoissa. Dyneema® -kuitu ei ime vettä itseensä, toisin kuin muut raaka-aineet, kuten polyesteri ja polyamidi.


Ultraviolettisäteilyn vaikutukset 
Tekokuidut, josta esim. päällysteraksi on valmistettu, ovat alttiita hapertumiselle, jos ne altistuvat ultraviolettisäteilylle. Päällysterakseja ei tulisi varastoida suorassa auringonvalossa tai paikoissa, jossa ne ovat alttiina ultraviolettisäteilylle.

Ennen ensimmäistä käyttöä


Ennen tekstiiliraksin ensimmäistä käyttöä tulisi varmistaa, että: 
a) tekstiiliraksi vastaa täsmälleen tilauksessa määriteltyä;
b) tarkistaa valmistajan todistus; 
c) tekstiiliraksiin merkitty tunniste ja WLL vastaavat todistuksen tietoja; 
d) tekstiiliraksi on tarkastettu ja 
e) tekstiiliraksi sopii tarkoitettuun nostoon.

Turvallinen käyttö


Valmistelu 
Valittaessa ja määriteltäessä päällysterakseja ja silmukkanostovöitä, tulee ottaa huomioon tarvittava työkuormaraja, käyttötapa ja nostettavan kuorman tyyppi. Kuorman koko, muoto ja paino, yhdessä suunnitellun käyttötavan, työympäristön ja kuorman tyypin kanssa, vaikuttavat oikeaan valintaan.


Valitun tekstiiliraksin tulisi olla sekä tarpeeksi vahva että oikean pituinen käyttötapaansa nähden. Jos kuormaa nostetaan useammalla kuin yhdellä tekstiiliraksilla, tulisi näiden liinojen olla identtisiä. Tekstiiliraksin materiaalin ei tulisi vaikuttaa haitallisesti ympäristöön tai kuormaan.


Myös lisävarusteet ja nostoapuväline tulisi ottaa huomioon, ja näiden tulisi olla yhteensopivia tekstiiliraksien kanssa. Silmukkanostovyöt: Lisäksi tulee ottaa huomioon raksin pää, kuten vaaditaanko liitososia tai pehmeitä silmukoita.   


Silmukkanostovyöt: Kun käytetään pehmeäsilmukallisia nostovöitä yhdessä koukun/kiinnikkeen kanssa, vähimmäispituuden ei tulisi olla alle 3,5 kertaa koukun/kiinnikkeen enimmäispaksuuden. Silmukan muodostama kulma ei saa missään tapauksessa ylittää 20°.


Kun pehmeäsilmukallinen nostovyö kiinnitetään nostolaitteeseen, nostolaitteen vyötä kantavan osan tulee olla suora, ellei vyön kantoleveys ole enintään 75 mm, jolloin nostolaitteen kiinnityksen kaarevuussäteen tulee olla vähintään 0,75 kertaa vyön kantoleveys. Koukun sisäpuolinen säde saattaa vaikuttaa leveisiin nostovöihin, koska koukun kaarevuus estää tasaisen kuormituksen nostovyön koko leveydellä. 


Tekstiilirakseja ei saa ylikuormittaa. On käytettävä oikeaa käyttökerrointa (katso taulukko). Joidenkin nostotapojen työkuormarajat saattavat olla merkittyinä etikettiin. Monihaaraisissa tekstiilirakseissa pystysuoran suuntaan suurinta kulmaa ei tulisi ylittää.


Liinoja tulisi suojata teräviltä reunoilta, kitkalta ja kulumiselta, olipa kyseessä kuorma tai nostoapuväline. Kun käytetään vahvikkeita ja kulmasuojia, ne tulee sijoittaa oikein. Lisäsuojauksen käyttö saattaa olla tarpeen, jotta nostaminen on turvallista. 

Kiinnitystapa, koriote, kiristäväote ja symmetria


Kiinnitystapa
Hyviä nostokäytäntöjä tulisi noudattaa: kiinnitys-, nosto- ja laskutoimenpiteet tulisi suunnitella ennen nostamisen aloittamista.


Tekstiiliraksit tulisi sijoittaa oikein ja kiinnittää kuormaan turvallisella tavalla. Tekstiiliraksit tulisi asettaa siten, että ne voivat omaksua litteän muodon ja kuormitus on tasainen koko leveydeltä. Niitä ei tulisi koskaan solmia tai kiertää. Etikettien vaurioituminen tulisi estää pitämällä ne suojassa kuormalta, koukusta ja kuristuskulmasta.


Kuorman tulisi olla tekstiiliraksin turvaamana siten, että se ei voi kaatua tai pudota tekstiiliraksin ulkopuolelle nostamisen aikana. Tekstiiliraksi (t) tulisi järjestää siten, että nostopiste on suoraan painopisteen yläpuolella ja kuorma on tasapainoinen ja vakaa. Tekstiiliraksin liikkuminen nostopisteen yli on mahdollista, jos kuorman painopiste ei ole nostopisteen alapuolella.


Koriote 
Käytettäessä koriotetta, kuorman tulisi olla varmistettu, koska siinä ei ole tarttumatoimintoa kuten kuristusotteessa, ja tekstiiliraksi voi rullata nostopisteen läpi. Liinoja, joita käytetään pareittain, tulisi käyttää levittimen kanssa, jotta tekstiiliraksin haarat roikkuvat mahdollisimman pystysuorasti ja varmistaa, että kuorma jakautuu tasaisesti haarojen välillä.


Kiristävä nosto
Kun tekstiiliraksia käytetään kiristävässä nostossa, tulisi sen olla asennettuna siten, että luonnollinen (120°) kulma muodostuu ja lämmönmuodostus kitkan seurauksena vältetään. Tekstiiliraksia ei tulisi koskaan pakottaa asentoon eikä yrittää kiristää puristusta. Kuorman turvaamiseksi voidaan käyttää “kaksoiskiristeotetta”, joka tarjoaa suuremman turvallisuuden ja auttaa estämään kuorman liukumisen tekstiiliraksin läpi. 


Kuorman symmetria 

Monihaaraisten raksien WLL-arvot on määritetty olettaen, että raksikokoonpanon kuormitus on symmetrinen. Tämä tarkoittaa, että kun kuorma nostetaan, raksin haarat sijoittuvat symmetrisesti ja samaan kulmaan pystytasoon nähden. Jos kolmihaaraisen raksin haarat eivät sijoitu symmetrisesti, suurin paine kohdistuu siihen haaraan, jonka vieressä olevien haarojen kulmien summa on suurin. Sama vaikutus ilmenee nelihaaraisissa rakseissa, mutta myös kuorman jäykkyys tulee ottaa huomioon.
HUOM! Kun kuorma on jäykkä, suurimman osan painosta kantaa vain kolme tai jopa kaksi haaroista, ja jäljellä olevat haarat vain tasapainottavat kuormaa.


Miten kuorma nostetaan - noston turvallisuus, kuorman laskemisen ja varastoinnin turvallisuus 


Noston turvallisuus 

Henkilöstön turvallisuudesta tulisi huolehtia nostamisen aikana. Vaara-alueella oleville henkilöille tulisi varoittaa, että toiminta on alkamassa ja tarvittaessa heidät tulisi siirtää välittömästä alueesta.


Kädet ja muut kehonosat tulisi pitää irti tekstiiliraksista estääkseen vammojen syntymisen, kun löysä otetaan pois.


Testinosto tulisi tehdä. Löysä tulisi ottaa pois, kunnes tekstiiliraksi on kireällä. Kuormaa tulisi nostaa hieman ja tarkistaa, että se on turvallinen ja ottaa tarkoitetun asennon. Tämä on erityisen tärkeää koriotteen tai muiden löysien otteiden kanssa, joissa kitka pitää kuorman paikallaan.


Jos kuorma taipuu, se tulisi laskea ja kiinnitykset asettaa uudelleen. Koekuormitus tulisi toistaa, kunnes kuorman vakaus on varmistettu.


Nostettaessa tulisi varmistaa, että kuorma on hallinnassa, esim. estääkseen tahattoman pyörimisen tai törmäyksen muihin esineisiin.


Riuhtomista tai iskukuormitusta tulisi välttää, koska se lisää tekstiiliraksiin kohdistuvia voimia.


Kuormaa tai itse tekstiiliraksia ei tulisi vetää maan tai karkeiden pintojen yli.


Kuorman laskeminen 


Kuorma tulisi laskea yhtä hallitusti kuin se nostettiin. Vältä tekstiiliraksin loukkuun jäämistä kuormaa laskettaessa. Kuorman ei tulisi levätä tekstiiliraksilla, jos se voi aiheuttaa vaurioita, eikä tekstiiliraksia tulisi yrittää vetää kuorman alta, kun kuorma lepää sen päällä.


Liinojen/varaosien varastointi - Miten nostoliinoja varastoidaan?


Nostotoimenpiteen päätyttyä tekstiiliraksi tulisi palauttaa asianmukaiseen varastointiin. Kun liinoja ei käytetä, ne tulisi varastoida puhtaissa, kuivissa ja hyvin ilmastoiduissa olosuhteissa, huoneenlämmössä ja telineellä; poissa lämmönlähteistä, kemikaalien, höyryjen, korroosiolle alttiiden pintojen, suoran auringonvalon tai muiden ultraviolettisäteilyn läheisyydestä.


Ennen varastoimista tekstiiliraksit tulisi tarkastaa mahdollisten noston aikana aiheutuneiden vaurioiden varalta. Vaurioituneita liinoja ei koskaan tulisi palauttaa varastoitaviksi.


Jos nostotekstiiliraksit ovat joutuneet kosketuksiin happojen ja/tai emästen kanssa, suositellaan puhdistusta vedellä tai neutralointia sopivalla aineella ennen varastointia.


Nostotekstiiliraksin materiaalista ja kemikaaleista riippuen joissakin tapauksissa saattaa olla tarpeen pyytää Haklift Oy:lta lisäsuosituksia puhdistusmenetelmästä, jota tulisi noudattaa sen jälkeen, kun tekstiiliraksia on käytetty kemikaalien läsnä ollessa.


Tekstiiliraksit, jotka ovat kastuneet käytön aikana tai puhdistuksen seurauksena, tulisi ripustaa ja antaa kuivua luonnollisesti.

asset_image  Onko sinulla kysymyksiä?

Lähetä meille kysymys alla olevan lomakkeen avulla, niin vastaamme teille mahdollisimman nopeasti.

[hubspot]

asset_image

Tekstiiliraksien työkuormataulukko

Lataa taulukko

asset_image

Tekstiiliraksien hylkäyskriteerit

Lataa taulukko


Tuotevalikoimamme tekstiilirakseista


Tekstiiliraksien värikoodaus

Miksi raksit ovat eri värisiä ja mitä se tarkoittaa.

Lue lisää

Tekstiiliraksien pesu

Miten raksit pidetään hyvässä kunnossa.

Lue lisää

Tekstiiliraksien hylkäysperusteet

Tarkastukset, huolto, miksi raksi pitää ottaa pois käytöstä.

Lue lisää

Hyvä tietää Dyneema-rakseista

Mitä ovat Dyneema-raksit ja mitkä ovat niiden edut.

Lue lisää

Synteettiset raksit

Rakseja on saatavilla eri materiaaleista valmistettuna

 

Lue lisää